rekrytering av forskningspersoner

Rekrytering av forskningspersoner sedan 2015!

– Trialys företagshistoria

Forskningspersoner sökes?

En kall vinterdag 2015 gick två nyfikna Lundastudenter mellan sina föreläsningssalar och såg en person frustrerat försöka häfta upp affischer på områdets annonstavla: ”FORSKNINGSPERSONER SÖKES!”.

”Det kanske man skulle testa!” tänkte studenterna… och vad jobbigt det såg ut vara ute i kylan och häfta upp affischer. Hade inte hon tyckt det var bättre att stanna på kliniken?

Idén var född och efter telefonsamtal och möten fick de bekräftat vad de misstänkt: Forskare har oerhört svårt att hitta personer att delta i deras forskning, och det är ett stort hinder. Samtidigt visade undersökningar att 4 av 5 svenskar var positiva till att delta i forskning. Kanske var det en pusselbit som fattades?

Studentexpriment startades

Sommaren 2015 startade Lundastudenterna Adam Hultin och Fredric Carlsson tjänsten Studentexperiment med fokus att rekrytera studenter till kliniska forskningsstudier på Skånes Universitetssjukhus. Istället för affischer på anslagstavlor visade vi annonser där studiens deltagare befann sig – på sociala medier. Vi använde smarta anmälningsformulär som blixtsnabbt gav besked till intresserade om de kunde eller ej. I andra änden fick forskargruppen ett tydligt underlag på vilka som var intresserade och uppfyllde kriterier för att delta i studien. Tydligt för deltagaren, smidigt för forskaren. Ganska snart insåg vi att det var långt fler än studenter som ville delta, och Studentexperiment blev Trialy.

Trialy – Rekrytering av forskningspersoner

Trialys mål har sedan starten varit att föra forskningen framåt genom att inkludera det övriga samhället. Forskning innebär ofta mycket runt-arbete och administration, och det som även genomsyrat vårt arbete är att minska den administrativa bördan så att forskare kan fokusera på det de gör bäst – att forska.

Sedan starten 2015 har 10 000-tals personer använt Trialy för att anmäla sig till forskningsstudier i alla Sveriges hörn, ofta på något av Sveriges universitetssjukhus. 2019 anslöt Vilhelm Falck som kundansvarig och i september 2021 fick vi dessutom ett systerbolag – Enkätfabriken – som har lång erfarenhet av att arbeta med undersökningar som leder till samhällsutveckling. Med deras hjälp ser vi fram emot att de kommande åren göra våra tjänster ännu bättre och arbeta med forskningskliniker i nya länder, fortfarande med målet att föra forskningen framåt (och att ingen stackars forskare ska behöva häfta upp affischer mitt i vintern).

Vi på Trialy

rekrytering av forskningspersoner

Adam Hultin

Adam Hultin är en av Trialys grundare som ansvarat för bolaget mellan 2015-2021, då bolaget blev förvärvat av undersökningsföretaget Enkätfabriken. Adam finns för stunden kvar på Trialy för en smidig övergång till bolagets fortsatta framgång, samtidigt som han jobbar med sin karriär inom psykologi, det ämne han studerat till när Trialy blev verklighet.

Fanny Ekström

Fanny Ekström är sedan 2022 projektledare och kundansvarig på Trialy. Fanny har tidigare arbetat på ett läkemedelsbolag där hon till början arbetat som administratör och med tiden utvecklat sin roll till exportansvarig och senare som inköpskoordinator. Fanny har en kandidatexamen från Lund universitet där hon har kunskap inom bland annat sociologi, juridik, företagsekonomi, marknadsföring och organisationspsykologi.