CarbCount – studie om kost vid typ 2-diabetes

Under lång tid har det varit stridigheter kring vilka kostråd som är bäst för personer med typ 2-diabetes. Vi genomför studien CarbCount eftersom vi vill undersöka hur det faktiskt ligger till. Vill du vara med?

 

Några av studiens kriterier:

  • Du är mellan 24-70 år
  • Du har haft din diabetesdiagnos i mindre än sex år
  • Du använder inte insulin

I den här CarbCount-studien jämför vi två olika kostbehandlingar för typ 2-diabetes. Målet är att långtidsblodsockret ska landa på normala nivåer, utan hjälp av läkemedel. Deltagarna i studien kommer att lottas till en av två grupper.

Kalorirestriktion följd av klassisk diabeteskost

Den ena gruppen i CarbCount kommer att få kostersättning under tre månader. Antalet kalorier reduceras då till runt 800 kcal per dag.

Efter det introduceras vanligt mat långsamt igen. Under studiens resterande tolv månader får deltagarna i denna grupp sedan äta en nyttig lågfettkost (klassisk diabeteskost), med målet att bibehålla viktnedgången.

Kost med låg andel kolhydrater

Den andra gruppen i CarbCount kommer att få testa en lågkolhydratkost. Under studiens första tre månader kommer den att vara strikt. Deltagarna ska då inte äta mer än maximalt 30 gram kolhydrater per dag. Sedan får de börja äta lite mer kolhydrater, men inte mer än 80 gram per dag.

Under studiens gång har samtliga deltagare tillgång till en digital plattform. Denna bidrar med information och praktiska tips om de respektive dieterna. Där finns även lämpliga recept och möjligheter att enkelt skapa inköpslistor samt göra veckoplaneringar.

Alla deltagare kommer att få stöd att följa kosten en dietist eller diabetessjuksköterska. En läkare kommer att övervaka blodvärden och dosera läkemedel.